• Slide 1

  2020 februárban induló képzéseink:
  Gyógypedagógia és mérnöktanár

  Jelentkezni 2019. november 15-ig lehet!

  Gyógypedagógia Tanár-mérnöktanár
 • Slide 2

  Szakirányú továbbképzések

  Változatos képzéseket kínálunk diplomásoknak is

  Megnézem!
 • Slide 3

Nemzetközi Tanulmányok BA képzés indul

Indulás a 2020/2021. tanév őszén

Új szak az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetében!

Képzési kínálatunk a Nemzetközi Tanulmányok BA (International Relations) szakkal bővült, így arra is tudsz jelentkezni nappali és levelező formában a felvételi során!

Indulás a 2020/21-es tanévben!

Ha érdekel a nemzetközi kapcsolatok világa, szeretnél nemzeti és regionális igényeket képviselni, érzékeny vagy globális problémák, az európai integrációs folyamatokból származó kihívások valamint más kultúrák iránt - akkor ez a szak Neked szól!

Felkészítünk mindezen folyamatok kreatív kezelésére, az ezekkel járó összetett feladatok rugalmas megoldására, ráadásul mindezt 21. századi és nemzetközi perspektívából szemlélheted – Amerika valamint Kína ás Kelet-Ázsia ismeretkörökkel bővítetten.

A diplomáddal hivatalosan „Nemzetközi kapcsolatok szakértő” leszel!

Elhelyezkedési lehetőségek: hazai és nemzetközi vállalatoknál, kormányzati és nem kormányzati szervezeteknél, hazai és nemzetközi civil szervezeteknél – továbbá minden olyan helyen, ahol nemzetközi ügyeket érintő kérdésekkel kell foglalkozni.

Információk:

Dr. Szabó-Tóth Kinga, intézetigazgató (06-20-980-6243 vagy szabo.toth.kinga@gmail.com)
valamint figyeld facebook oldalunkat https://www.facebook.com/atti.btk/

ERASMUS+

Az Erasmus+ az Európai Unió új programja, mely az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot támogatja.

Európának biztosítania kell polgárai számára a tudásalapú társadalomban szükséges oktatást, készségeket és kreativitást. Gyorsan változó világunkban a megújuló oktatási rendszereknek alkalmazkodniuk kell a tanítás és tanulás új formáihoz, kihasználva az új lehetőségeket. Az oktatás, a képzés és a nem formális tanulás fontos tényező a munkahelyteremtésben és Európa versenyképességének növelésében. Az Erasmus+ ennek érdekében 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére.

Mi az Erasmus+ program célja az oktatás-képzés területén?

a kulcskompetenciák és készségek fejlesztése, különös tekintettel a munkaerőpiac és a társadalmi kohézió szempontjából fontos készségekre; elsősorban tanulmányi célú mobilitások, illetve az oktatási-képzési intézmények és a cégek közötti együttműködés segítségével a minőség, az innováció és a nemzetköziesítés erősítése az oktatási-képzési intézményekben, elsősorban nemzetközi együttműködések segítségével, az oktatás-képzés világán túli szereplők bevonásával a szakpolitikai reformok és az oktatási-képzési rendszerek modernizációjának támogatása, elsősorban szakpolitikai együttműködésekkel, az Unió átláthatóságot és elismertetést szolgáló eszközeinek hatékonyabb használatával, valamint a jó gyakorlatok megosztásával a nyelvtanítás és nyelvtanulás fejlesztése, a nyelvi sokszínűség és az interkulturális érzékenység támogatása (Forrás: Tempus Közalapítvány)

Felsőoktatási hallgatók tanulmányi célú mobilitása

A pályázattípus célja, hogy lehetővé tegye oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatok megszerzését egy másik programországbeli felsőoktatási intézményben. A tanulmányi célú mobilitásnak elő kell segítenie a hallgató tanulmányi előmenetelét és személyes képességeinek fejlesztését.

A támogatható tevékenységek

 • felsőoktatási hallgatók tanulmányi célú mobilitása (hossza 3-12 hónap)
 • tanulmányok és szakmai gyakorlat kombinációja (hossza 3-12 hónap)

Felsőoktatási hallgatók szakmai gyakorlati mobilitása

A pályázat célja, hogy segítséget nyújtson a közösségi munkaerőpiacon szükséges készségek elsajátításához és a fogadó ország gazdasági és társadalmi kultúrájának a megértéséhez. A fogadó vállalkozás a munkaerőpiacon vagy az oktatás, képzés vagy az ifjúság területén aktív privát vagy közintézmény lehet, Nemzeti Irodák és EU-szervek kivételével.

A támogatható tevékenységek

 • felsőoktatási hallgatók szakmai gyakorlati mobilitása (2-12 hónap)
 • tanulmányok és szakmai gyakorlat kombinációja (hossza 3-12 hónap)

Töltsd le a tájékoztató, kedvcsináló prezentációnkat!

További részletes információk az egyetem Erasmus honlapján: http://erasmus.uni-miskolc.hu


Kutatók Éjszakája a BTK-n!

2019. szeptember 27. péntek

Színes változatos programokkal várunk minden érdeklődőt! Ismerkedj meg egy kreatív óra keretén belül kedvenc ízeltlábúiddal, írj verset, készíts eszkimó varázstotemet, küzdj meg a német és angol kultúra útvesztőjével, mérd meg az IQ-dat, sajátíts el néhány szót jelnyelven, találkozz terápiás kutyával, pattints kőkori kőeszközt, kóstolj bele a középkori hadtörténetbe, pillants be a szociológiai kutatások kulisszái mögé, tudd meg mi köze lehet egymáshoz a szociális munkának és a meseterápiának!

Programjaink helyszíne az egyetemen

 • A Bogárshow a C/1. épület I. emelet 101. terem
 • Szabadulószoba a "Rácsos büfénél" (12.45-15.30-ig!)
 • A nyelvi puzzle a főbejáratnál
 • Nyelvi kvíz az A/6. épület MFI Könyvtár
 • IQ gyorsteszt C/1. épület III. emelet 307. terem
 • Kőkori kőeszköz pattintás C/1. épület III. emelet
 • Jelnyelvi gyorstalpaló C/1. épület III. emelet
 • Hadtörténeti és történelmi előadások C/1. épület III. emelet 308. terem
 • Rímfaragás és költőképző C/1. épület III. emelet
 • Eszkimó totem készítés és Instafotó C/1. épület III. emelet

Programjaink helyszíne a belvárosban

MAB Székház, Erzsébet tér 3. 17.00 - 22.00 óráig

 • Kerekasztal beszélgetés a közvélemény kutatásokról
 • Interaktív előadás a demográfiai folyamatokról
 • Az iskolai szociális munka legújabb eredményei
 • Társadalomtudományi diplomák a munkaerőpiacon
 • A szociális munka és a meseterápia

Keress minket a Facebookon!


TDK jelentkezés

Jelentkezési időszak: 2019. október 1. – október 18.

Indul a a TDK!
Ha van egy jó témád, amit szívesen kidolgoznál, vagy már bele is kezdtél, indulj a házi TDK versenyen! Keresd az intézeti TDK felelőst további segítségért!

A jelentkezési határidő 2019. október 18. A szekcióülések 2019. november 18. és november 29. között kerülnek megrendezésre.

A házi TDK Konferenciával kapcsolatos részletes információk, valamint a jelentkezési lap és a rezümé minta itt letölhető.

Az idei évtől a páratlan években – az OTDK-t követő ősszel – lehetőséget biztosítunk bő témavázlatok TDK-ra nevezésére is, amelyek természetesen nem javasolhatók OTDK-ra, azonban az érintett hallgatók visszajelzést kaphatnak arról, hogy érdemes-e foglalkozniuk a választott témával, milyen tartalmi-módszertani úton induljanak el, hogy a következő évben magas színvonalú, kész dolgozattal versenyezhessenek.

Sikeres versenyt, jó munkát kívánunk minden jelentkezőnek!

Demonstrátori pályázatok 2019/20-as tanévre

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara pályázatot ír ki demonstrátori megbízások elnyerésére. A pályázók a Miskolci Egyetem Szenátusa által elfogadott „Demonstrátori Szabályzatban” foglalt célok értelmében és előírásoknak megfelelően nyújthatják be pályázatukat a kar dékánjához (B/2. épület, fszt/7.), legkésőbb 2019. szeptember 23-ig a pályázati űrlap kitöltésével és az ott szereplő csatolandó mellékletekkel. A demonstrátori szabályzat elérhető a http://www.uni-miskolc.hu a szabályzatok menüpontban a 3.8. Demonstrátori Szabályzat néven. A megbízás egy tanulmányi évre adható, a tevékenységért díjazás nem jár.

Karunkon az alábbi intézetek írnak ki demonstrátori pályázatot

 • Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet 2 fő részére
 • Modern Filológiai Intézet 7 fő részére
 • Tanárképző Intézet 2 fő részére
 • Történettudományi Intézet 3 fő részére

A részletes pályázati kiírás letölthető: demonstratori_palyazatok_2019_osz.doc

 

Tájékoztató a BTK felsőbb éves hallgatói részére a 2019/2020. tanév I. félévéről

Beiratkozással kapcsolatos tudnivalók

A félév tanulmányi időbeosztása itt olvasható: http://www.uni-miskolc.hu/2019-2020-as-tanev-I-felev

A félévre történő bejelentkezésre a regisztrációs héten, 2019. szeptember 4. (szerda) 8.00 és szeptember 07. (szombat) 23.59 között van mód, kizárólag a Neptunban!

A tantárgyakat 2019. szeptember 4. (szerda) 8.00 és szeptember 14. (szombat) 23.59 között lehet felvenni a Neptunban.

A félév csak akkor minősül aktívnak, ha a Neptun rendszerben elektronikus úton bejelentkezett és legalább 1 tárgyat felvett.
Tekintse meg beiratkozási tájékoztatónkat is: beiratkozasi_tajekoztato_2019.pptx

FIGYELEM! A Miskolci Egyetemen új gazdálkodási rendszer került bevezetésre, emiatt részben megváltozott a kiírt tételekről készülő számlák ügymenete. Teendőiről (pl. a befizető felviteléről a Neptun rendszerben), illetve a számlázás rendjéről e-mailt és Neptun üzenetet már küldtünk Önnek SZÁMLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ címmel, kérjük, ez alapján szíveskedjék eljárni.

A legfontosabb változás az, hogyha Ön átutalásos számlát kér, már nem kell kitöltenie számlakérő lapot, továbbá nem a gyűjtőszámlára, hanem az egyetem kincstári számlájára kell utalni, melyet a számlázási tájékoztatóban olvashat! Minden egyéb esetben továbbra is a gyűjtőszámlára kell utalni.

Azok az önköltséges hallgatók, akik a 2014/2015. tanév I. félévétől, illetve azt követően létesítettek hallgatói jogviszonyt minden félévben 50.000,- Ft adminisztrációs díjat kötelesek fizetni, mely előfeltétele az adott félév aktiválásának, azaz ezt az összeget legkésőbb 2019. szeptember 3-ig át kell utalnia a NEPTUN rendszerbe. Az adminisztrációs díj az önköltségbe beszámít. A fentiek alapján a NEPTUN rendszerben eleve 2 részletre bontjuk a költségeket, így külön 2 részletre vonatkozó kérelmet már nem kell benyújtani. Az önköltség fennmaradó részének befizetési határideje: 2019. szeptember 27.

Azoknak, akik 2014 szeptembere előtt létesítettek hallgatói jogviszonyt az önköltség/költségtérítés befizetésének határideje: 2019. szeptember 7! Ugyanezen időpontig a NEPTUN rendszeren keresztül 2 részletre vonatkozó kérelmet nyújthatnak be. Engedély esetén a költségtérítés 50 százalékát (az első részletet) 2019. szeptember 27-ig, a fennmaradó 50 százalékot (a második részle¬tet) pedig 2019. november 10-ig kell befizetni.

Tartsa szem előtt, hogy az Ön számlája és a gyűjtőszámla közötti átutalás több napot is igénybe vehet. A befizetés nem fejeződik be a gyűjtőszámlára történő utalással, azt Önnek a NEPTUN rendszeren keresztül tovább kell utalni a „BEFIZET” gombbal (pénzügyek menüpont).

Kérelmekkel kapcsolatos fontosabb határidők

 • Költségtérítéses kérelmek: beadási határidő: 2019. szeptember 7. (szombat).
 • Passzív félév kérése: beadási határidő: 2019. szeptember 7. (szombat)
 • Hallgatói névsorból való törlés: folyamatosan beadható.
 • Kedvezményes (egyéni) tanulmányi rend: 2019. szeptember 13. (péntek) 12.00.
 • Kreditbeszámítás: 2019. szeptember 13. (péntek) 12.00.
  Az intézeti véleményeztetést a Dékáni Hivatal végzi, de az alátámasztó dokumentumok megküldése nélkül a kérelem AUTOMATIKUSAN ELUTASÍTÁSRA kerül.
 • Tárgyfelvétel/kurzusfelvétel-módosítási kérelem (tárgyfelvétel, tárgytörlés, kurzusmódosítás) beadás: 2019. szeptember 16-21.
  Ennek díja 2000 Ft/tárgy, mely az engedélyezést követően a NEPTUN rendszeren keresztül utalandó.

A tanulmányi ügyintézés, a hallgatói nyilvántartás a Hallgatói Központban történik (a továbbiakban HK): A/1-es épület mfsz. 18. Honlap: http://web.uni-miskolc.hu/hk/
Ennek megfelelően a hallgató jogviszonyával, tanulmányaival kapcsolatos igazolásokat a Hallgatói Központ állítja ki. A diákigazolvánnyal, diákhitellel kapcsolatos ügyintézés is ott zajlik.

A félévkezdéssel kapcsolatos további részletes információkat itt letöltheti: btk_tajekoztato_2019_oszi_felev.doc

Sikeres félévkezdést kíván az ME BTK Dékáni Hivatala!

ME Bölcsészettudományi Kar

További aktuális információkat talál közösségi média oldalainkon

Miskolci Egyetem

Honlap: www.uni-miskolc.hu

Kapcsolat

3515 Miskolc Egyetemváros B/2. épület

Dékáni Hivatal: 46/565-111/22-25

boldek@uni-miskolc.hu

Hallgatói ügyek: 46/565-111/20-14, 20-15

bolalvik@uni-miskolc.hu